Bøying av ståltråd

posted in: Uncategorized | 0

Det krever en sterk tang for å gi ståltråden en godt definert form. Kjevene er pusset med fint smergelpapir for å ikke lage noen form for hakk og riper i nesebøyen.

Ståltråden i wobbleren er en viktig detalj som ikke får så mye oppmerksomhet av de fleste fiskere. Alle er opptatt av wobblerens farge og svøm, men ikke alltid holdbarheten i selve konstruksjonen. Ihvertfall ikke før man opplever at en wobbler revner i møte med en stor laks, eller at fiskeknuten ødelegges av wobbleren. Jeg har opplevd at knuter har blitt saget i stykker av tråden og å knekke splittringer på wobblere jeg har kjøpt. Enkelte splittringer på markedet kan faktisk knekkes med fingrene. Dette er en av årsakene til at jeg lager wobblerne mine selv.

I alle Nereid wobblere er det en gjennomgående rustfri ståltråd som er 1mm tykk. Det er en seig og solid tråd, og løsningen blir veldig solid når den blir limt fast med epoxy. Epoxyen låser tråden mekanisk så den ikke kommer noen vei under tung belastning. Jeg har med vilje knekt noen av mine egne wobblere for å teste løsningen. Selv om en wobbler er knekt i to, er tråden fortsatt solid nok til å kunne lande en sterk fisk. Det krever mye kraft for å knekke en slik wobbler, så sannsynligheten for at det skal skje under praktisk fiske, er liten. Jeg har aldri opplevd at det har skjedd. Allikevel vil jeg være sikker, for det er muligheter for å komme i kontakt med store fisker når man fisker med wobbler. Hvis drømmefisken biter på, skal ikke wobbleren være det svakeste leddet. Jeg bruker derfor mye tid på å gjøre jobben skikkelig og bruker kun de beste komponentene jeg får tak i.

Når jeg bøyer ståltråden, bruker jeg en rundtang fra Knipex. Den har kjever som klarer å håndtere den seige tråden. Jeg har også en rundtang jeg arvet fra min morfar produsert på 1950-tallet. Disse to tengene er kraftige. Det er ikke alle tenger på markedet som er kraftige nok. Bacho sin rundtang er for eksempel ikke sterk nok til dette arbeidet. Kjevene begynner å “skræve opp” når man bøyer (som det heter på fint språk). Hvis rundtanga er for svak, vil man se det på det ferdige resultatet. Man klarer ikke å få til en godt definert form og finish på tråden.

Alle tenger som jeg bruker til å bøye ståltråd har jeg pusset med fint smergelpapir. Overflaten på kjevene er som oftest for ru når man kjøper dem. Noen ganger har de støpemerker og sår etter fabrikering. Slike ujevnheter i kjevene preges inn i ståltråden når man bøyer den. Alle hakk og ujevnheter i wobblertråden, må unngås. Det er en amatørfeil å lage wobblere med hakk og ujevnheter i neseringen. Disse hakkene vil sage og slite istykker knuten på fiskesena etter en tids bruk. Det er spesielt viktig på trollingwobblere som svømmer milevis med en rapalaknute i snuten. Når storørreten biter på etter 8 timers kontinuerlig svømming, må knuten fortsatt være intakt og solid nok til å lande fisken. Jeg har opplevd at knuter har blitt saget i stykker av dårlige wobblere, og det er årsaken til at jeg vektlegger kvaliteten på arbeidet.
Før jeg limer inn ståltråden i wobblerkroppen inspiserer jeg tråden for slike små hakk og sår. Hvis jeg finner sår i tråden. Kaster jeg den og lager en ny. Jeg er veldig nøye med å ikke lage sår i tråden i resten av produksjonsfasen også.

Når jeg til slutt justerer svømmen på wobbleren, er også justeringstanga helt glatt og polert i kjevene. Justeringstangen min bruker jeg kun til justering, og ikke til andre jobber, nettopp for å holde den glatt og fin. Mange tenger har rifler i kjevene, og de er helt uaktuelle å bruke til å justere wobblere. Kjevene må være glatte, av typen som gullsmeder bruker til sølvarbeid. Tenger laget for sølvarbeid har ofte meget presis 90-graders vinkel på kjevene. Denne kanten vil grave seg inn i ståltråden når man bøyer, og lage et hakk. For å unngå det, lager jeg derfor en avrunding av kanten (fillet), med smergelpapir, før bruk.

I det øyeblikket man begynner å pusse ned kjevene på wobblertanga, er man nede på et petimeternivå som ikke alle bryr seg om. Men det er nettopp slike detaljer som har noe å si i praktisk bruk, og hvis man slurver kan det få konsekvenser. Det å lage wobblere selv, byr på muligheten til å selv kontrollere alle detaljer i hele wobblerkonstruksjonen.