Foldekniv er godt egnet for friluftsliv. Jeg har som regel med meg en Spyderco foldekniv på jakt- og fisketur. Jeg kjøpte min første Spyderco i 1996 og etter det har jeg brukt dem mye. Det er ofte mer praktisk å ha foldekniv på fisketur, enn slirekniv. I år har jeg brukt Spyderco Para 3 på alle fisketurer, og har modifisert noen med nye titandeler.

Hvorfor foldekniv?
Man tenker kanskje at en knivs viktigste egenskap er å kutte, men mesteparten av tiden skal kniven først og fremst bæres og transporteres. Det er da viktig at den ikke kommer i veien under transport og når den ikke er i bruk. Det finnes mange kjempebra slirekniver, men ofte leveres de med upraktiske slirer. Når man skal gå langt, bære tung sekk med hoftebelte eller vade ut i vann opp til livet er det ugunstig å ha slirekniv i beltet. Spesielt upraktisk er det hvis man bruker vaderbukse eller lange Gore-Tex jakker som går ned på låret.

Det er mer praktisk å ha en lett tilgjengelig foldekniv i brystlomma. En solid foldekniv av bra kvalitet kan fikse de aller fleste kuttejobber og kan i mange tilfeller erstatte en slirekniv. Når man trenger en kraftigere slirekniv, kan den ligge i sekken i stedet for å ha den i beltet. Det er kanskje bare når man skal rydde kvist rundt teltplassen eller spikke fliser til bålet at man trenger en slirekniv. En kombinasjon av god foldekniv i brystlomma og kraftigere slirekniv i sekken er en optimal kombinasjon for friluftsliv.

Jeg har en modifisert Para Military 2 og en Fredrik Haakonsen slirekniv som funker veldig bra sammen på skogsturer. Jeg har også laget noen tradisjonelle Skandinaviske kniver med slirer av lær.

Spyderco Para 3
I sommer har jeg brukt en Spyderco Para 3 foldekniv, som er en mindre versjon av Para Military 2. Den mindre Para 3 modellen har bodd i brystlomma på vadebuksa på alle fisketurene. Det er en veldig bra foldekniv som er enkel å åpne og lukke med èn hånd, mens man holder ting i den andre hånda. Den har også en veldig praktisk størrelse. Den er ikke stor og tung, men heller ikke for liten. Jeg synes nesten den er bedre enn den større Para Military 2 modellen, siden den har så kompakt størrelse.

Titan klips og skaft
Normalt leveres Spyderco Para 3 med G10 skaft. Jeg har modifisert foldeknivene ved å bytte ut G10 skaftet med titan. Titan gi dem en helt annen følelse. Kjennes mye mer solid ut og ser dessuten bedre ut. G10 er godt nok, men det er artigere å ha titan. Titan ruster ikke og trenger ikke vedlikehold. Alle hjørner og kanter er avrundet. Alle flater er glatte. Overflaten på to av dem er sandblåst, og den “tørre” sandblåste overflaten gir mer enn nok friksjon i hånda og gir godt grep.

Foldeknivene har også fått nye titan klips, med en utforming som gjør at de ligger dypere ned i lomma. Det er en stor fordel. Utforming på klips har veldig stor betydning for en foldeknivs bruksegenskaper. Det er først når man har testet mange ulike foldekniver med ulike klips, at man merker forskjell. Mange typer klips passer dårlig til sømmen på lommene på turbukser og jeans. Det er ikke alltid de kommer dypt nok i lomma og sitter passe godt fast i stoffet. Noen klips har kanter som spiser opp materialet i buksa eller innsiden av Gore-Tex jakka. En billig klips kan ødelegge en dyr turjakke etter noen mils marsj. Det er viktig at klipsen har avrundet kant og har god finish. Det er også en av grunnene til at jeg har valgt å bytte ut G10 skaftet på knivene. G10 skaftene på Spyderco har en ru overflate og kanter som lett spiser i stykker turtøy. Det er ofte bare etter lang tids bruk at man begynner å verdsette gode klips. Det finnes bra scales og klips å få kjøpt til Spyderco foldekniver, som er ganske enkle å få tak i på internett.

Ulike varianter
Siden Para 3 har funket så bra, har jeg skaffet meg noen flere av samme modell, men i ulike ståltyper. Det er voldsom utvikling på stålsiden for tiden, og det er artig å utforske de ulike nye stålsortene og se hvordan de funker i praksis. Spyderco Para 3 finnes i mange ulike konfigurasjoner og ulike bladstål.

S30V med DLC coating
Det er ikke så mange år siden S30V stål kom på markedet. Da var det ansett som et «superstål». Siden det har det skjedd en stor utvikling på knivstål, og S30V blir nå blir det ansett som «mainstream» i foldekniver av høyere kvalitet. Spyderco bruker det mye i mange av sine modeller og det er standardstålet i Para 3 og Para Military 2 foldekniver. Det er enkelt å slipe og holder eggen lenge. Det er rustfritt stål, og tåler mye vann før det korroderer. Det finnes også svart DLC coatet versjon av S30v som gjør det enda mer motstandsdyktig mot rust. S30V er et amerikansk stål og siden Spyderco Para 3 produseres i USA, foretrekker de amerikanske ståltyper i produksjonen.

S110V
Også dette stålet er fra USA og brukes mye i både Para 3 og Para Military 2. Knivstålet S110V er hardere og holder eggen lengre enn S30V. Man kan få en kjempe skarp og fin egg som holder lenge. Stålet er imidlertid slitsomt å slipe og det tar lang tid å få det bra. Man bør helst ha en slipestein eller slipesystem med jigg som holder bladet i riktig vinkel mens man sliper. Tormek slipesteiner er bra.

M390
De 2-3 siste årene har M390 fra Böhler Uddeholm blitt veldig populær som knivstål. Det har en kjempefin balanse mellom å være enkel å slipe, holde eggen lenge og være motstandsdyktig mot rust. På de virkelig gode high-end foldeknivene på markedet, er det vanlig å finne M390 stål i bladet. Det er et Europeisk stål, og det er derfor ikke så vanlig å finne i knivmodeller fra Spyderco fabrikken i USA. De Para 3 og Para Military 2 knivene som finnes med M390 stål, er små spesial-batcher som er produsert på bestilling fra enkelte knivforhandlere. Såkalte «exclusive» serier. Exclusive serier er ofte bare 1200 kniver og de er ofte utsolgt etter 15 minutter etter at de blir utgitt. De er nesten umulig å få tak i, med mindre man er på hugget når de blir lansert. Jeg var heldig å få tak i et par slike og de er helt utmerket. Jeg vil trygt anbefale M390 stål.

Maxamet
Maxamet er et verktøystål med ekstrem hardhet. Hardheten på Maxamet bladene fra Spyderco er målt til 73 rockwell. Det er langt over andre knivstål og teoretisk kan man spikke fliser av andre kniver med dette knivstålet. Maxamet er så sært og vanskelig å produsere at kun noen få knivprodusenter får til å håndtere det. Spyderco er veldig stolte av at de mestrer det, og det har sannsynligvis mer blitt et prestisjeprosjekt for å vise at de er store i bransjen, enn faktisk bruksnytte for folk flest. Stålet er så hardt at det er vanskelig å slipe uten slipestein og det er ikke rustfritt. Det er også vanskelig å få tak disse knivene, så det er nok en kniv for spesielt interesserte. Men det er litt moro å teste det og se hvordan det funker. Siden Spyderco er så stolte av maxamet, har de også lagt litt ekstra flid i produksjonen. Disse knivene har en fin finish og er silkemyke å åpne. Steinvasket titanhåndtak passer fint til finishen på bladet. Siden det ikke er rustfritt blir det ikke med på fisketur, men den egner seg som verktøy på arbeidsbenken.