Etter litt pussing og modifisering kan en bra Spyderco foldekniv, bli til en veldig bra kniv for friluftsliv. På bildet vises en slik modifisert versjon med aluminium skaft.

 

Når man er utendørs, er det kjekt å ha en litt grov foldekniv som tåler å kutte litt kraftigere materialer. For eksempel hvis man trenger å reparere bensinslangen på båten eller kutte ned kvister på elgposten. En slik kniv bør kunne åpnes og lukkes med èn hånd, selv om man er kald på fingrene eller jobber i en ukurant arbeidsstilling. Det er også bra å ha litt stort skaft, i tilfelle man bruker hansker.

Spyderco Paramilitary 2
En veldig kurant foldekniv til friluftsliv er Spyderco Paramilitary 2. Det er mange menn som setter denne kniven høyt på lista når det kommer til foldekniver. Det er ikke en pen kniv, men den er veldig funksjonell til mange oppgaver. Den kan åpnes og lukkes med èn hånd, og det er en stor fordel. Det er et godt verktøy å ha i bilen, båten eller fiskejakka. Den har kun syntetmaterialer i skaftet og tåler derfor vann bedre enn kniver med skaft av treverk. Stålet i kniven tåler også mye vann uten å ruste. Kniven er akkurat så bra og dyr at det er et skikkelig pålitelig verktøy, men ikke så dyr at man ikke tør å bruke den. Den er serieprodusert og har ikke «sjel». Det er helt ok. Kanskje til og med en fordel, for da blir den brukt og blir ikke bare liggende i en skuff.

Tuning
Mange anser Spyderco Paramilitary 2 som en av de aller beste knivene som Spyderco har produsert. Den har allikevel forbedringspotensiale. Maskineringen og finishen er ikke helt i toppklassen. Eggen er også helt grei, men ikke superb. Disse tingene er ikke noe problem, egentlig. Men hvis man er petimeter og har lyst på en virkelig god kniv, så trenger den litt «touch up», litt tuning. Litt polering av overflater på bevegelige deler, smøring og en ny egg kan gjøre en bra Spyderco til en veldig bra foldekniv.

Håndtak
Spyderco Paramilitary 2 standard versjon leveres med G10 skaft (scales), som er en form for laminert glassfiber. Det er solide saker, men gir litt følelse av plastikk. I hånda kjennes materialet svakere og billigere ut, enn den egentlig er. Som et arbeidsverktøy er det helt ok, men hvis man ønsker å gjøre kniven til noe helt spesielt, kan man skifte ut G10 scales med scales i titan eller aluminium. Slike maskinerte metallscales er gjerne glattere og rundere i kantene, og sliter derfor ikke like mye på stoffet i buksa eller Gore-Tex membranen i jakka. Skarpe kanter på bukseseler, beltespenner og foldekniver kan spise seg igjennom innsiden av jakken under en lang masj i skogen, og det er innmari kjipt. Glatt overflate er også smart når man bruker kniv til kjøtt, fisk og matvarer og er avhengig av god hygiene. Overflatene blir lettere å rengjøre. Metallet tåler også alt av løsemidler, for eksempel bensin fra båtmotoren.

Fint vinterprosjekt
Slike skru- og mekke prosjekter er litt gøy å holde på med igjennom en lang og mørk vinter. Det er akkurat så mye arbeid at det blir et prosjekt ut av det, men lett nok til at det er overkommelig og ikke stopper opp på grunn av vanskelighetsgraden. Man ender også opp med en kniv som har litt personlig karakter.

Det mest vanskelige i dette prosjektet, er å løsne skruene på håndtaket. Spyderco limer skruene med rød gjengefastsettingslim, og den er ufattelig sterk. Det er stor risiko for å ødelegge skruene, og de er det bare Spyderco som leverer. Det er et stort mysterium hvilken gjengedimensjon det er på skruene. Spyderco ønsker å holde det hemmelig. Men rød Locktite tåler imidlertid ikke temperaturer over 260 grader, så det går an å løsne limet med en loddebolt eller ved å varme opp med en lighter. Når man løsner skurene er garantien på produktet «void», men det ikke så farlig.

Etter at man har demontert kniven, polert bevegelige deler og skarpe kanter, slipt en perfekt egg og skiftet ut håndtaket, er kniven plutselig noe helt spesielt. Man har tatt en brukskniv og gjort den til noe som er nært opp til high-end foldekniver av langt dyrere format.

I bildeserien nedenfor har jeg startet med en Spyderco Paramilitary 2 med CPM s110v stål og blå G10 scales (ofte kalt «blurple» av Spyderco fans). Deretter har jeg polert deler med Tormek diamantpasta og en lærstropp. Alle bevegelige deler i mekanismen er smurt med fluoropolymer grease.
Eggen har jeg satt opp med Tormek T-7 slipestein i 30 grader. CPM s110v stålet har tatt en fin egg og er nå usedvanlig skarp.
Håndtaket har jeg byttet ut med 6061-T6 aluminium Type III eloksert i “dark flat earth” farge. Har også byttet ut klip`n med titanclip som gjør at kniven ligger dypere i lomma, uten å stikke så mye ut. Alt har runde kanter, så overflaten ikke spiser i stykker Gore-Tex jakka.

Jeg har også modifisert noen Spyderco Para 3 med titan og en Spyderco Para Military 2 med marble carbon fiber.

Dersom jeg skal kutte ned greiner og kvister rundt jaktposten eller teltplassen, blir foldekniven kanskje litt liten. Til dette har jeg en kraftig turkniv laget av Fredrik Haakonsen.