Wire

posted in: Uncategorized | 0

IMG_1481web
Å bøye en stiv, rustfri ståltråd i nøyaktige vinkler, krever litt trening.

Et viktig arbeid i prosessen med å lage en wobbler, er å bøye wire. Wiren må være solid og rustfri. Den må også festes godt i wobbler kroppen, slik at den ikke flytter på seg eller kommer løs under belastning. Man risikerer å få på stor fisk når man fisker med wobblere, så det er viktig at wobbleren tåler belastningen. I Nereid wobblere benyttes 1mm rustfri ståltråd som forankres med epoxy lim igjennom hele wobblerens lengde. Wiren som benyttes har blitt grundig testet med syre og salt, for å være sikker på at den ikke ruster og oksyderer.

Å bøye en 1mm rustfri ståltråd for hånd, krever en viss teknikk. Tråden er stiv og har sin egen vilje. For at det skal gå bra, må man være nokså bestemt i grepet, slik at det ikke glipper og fyker veggimellom. Samtidig må man passe på så man ikke lager hakk i tråden med tanga. Det gjelder spesielt i neseøyet, der fiskesena skal knytes. Hvis det er hakk i tråden, filer den sakte, men sikkert, av sena. Det er kanskje spesielt viktig på trollingwobblere, som svømmer mange kilometer uten å knyte sena på nytt. Når fisken biter på, kan sena være såpass svekket at den ryker. Det beste er å ha en rundtang som kun benyttes til å bøye wobbler wire, og ingenting annet. Før tanga brukes på wiren, bør den sjekkes for hakk og ujevnheter. Det kan være greit å gå over den med fint smergelpapir og poleres med diamantpasta for å være sikker på at den ikke lager hakk i tråden.

IMG_146closeupweb
Nærbilde av 1mm tykk rustfri ståltråd etter bøying. Viktig at tråden er uten hakk i bøyen etter at den er formet med tanga. Denne ser bra ut.